I mitt forrige innlegg, om kikerter, nevnte jeg chaat masala. Dette er en krydderblanding (masala=blanding) som kan brukes omtrent som salt på alt indisk. Men den er mye mer enn det, egentlig. Masala-biten er grei; en masala er en krydderblanding. Garam masala og tikka masala er ganske kjente, selv her i Norge. Men hva er chaat masala, eller rettere sagt, hva er chaat?
Chaat er en generell betegnelse for mange forskjellige småsnacks som indere (m.fl. i regionen) spiser mellom måltider. Disse (ofte smaksbomber) selges i gata. En chaat wallah (chaatmaker/selger) sitter på fortauet omringet av boller med yoghurt, mynte, frisk koriander, frisk ingefær, kikerter, potet, løk, chaat masala og frityrstekte nudler (sev) og setter sammen chaat. Det er et utall forskjellige varianter, og de aller fleste er krydret/saltet med chaat masala.
Min chaat masala inneholder faktisk garam masala, men den er ikke avgjørende. De to ingredientene som gjør denne masala’en til chaat masala er amchoor og kala namak (eng. black salt). Førstnevnt er en sylig pulver laget av tørket, umoden mango. Den andre er salt, med mye mer svovel enn vanlig bordsalt. Mens jeg har funnet flere oppskrifter som bruker amchoor, bare chaat masala, så vidt jeg foreløpig kan se, bruker "sort salt"…men der (i chaat masala) må den være.
Her er noen eksempler…det fins hundredvis.
Aloo chaat – hakket potet.
Aloo tikki chaat/batata vada chaat – sprø potetmos-kaker/boller.
Bhel puri -- puffet ris, mynte og hakket potet.
Khasta Kachori chaat – stor, sprøstekt deigskall fylt med potet og kikerter.
Pakora chaat – frityrstekt lapper laget av løk og spinat rullet i krydret mel.
Papri chaat/papdi chaat – lett, sprø "chips" med potet og bønner.
Pani puri/gol gappa – rundt, sprøt skall fylt med potet, bønner og mynte/chili/krydder purée.
Sev – tynne, frityrstekte nudler.
Dahi vada – avkjølte linsekaker lagt i krydret yoghurt.
Disse blir så servert med chaat masala, hakket løk, hakket mynte, sev…osv.
Mer om chaat finner du her (på engelsk).
--KM
onsdag, februar 11
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar