torsdag, februar 5

Kikerter--overalt

Jeg har nylig begynt å spise kikerter—igjen. Som barn i USA fikk jeg ofte disse relativt store, runde, hvite bønner i salater. Senere begynte jeg å spise andre ting som, uten at jeg var klar over det, ble laget av kikerter. Etter hvert har jeg oppdaget at kikerter faktisk er ”overalt”.

Indiske vegetar retter og salater inneholder kikerter, som regel hele. Et eksempel av dette er kikerter med chaat masala (oppskriften følger). I den sørlige India lager de sambar, en mektig suppe, med bl.a. kikertemel.

Lengre vest, i Midtøsten spiser man hummus, en slags kikertemos. I samme region finner vi også falafel, som er krydret kikerteboller stekt i olje.

Enda et stykke vestover, i Spania, finner man garbanzos i en hver matbutikk. De fineste koster over kr. 100,-/kg! Kikerter er en viktig ingredient i deres nasjonalrett, cocido madrileño.

Med spanjolene kom kikertene til Amerika. I Mexico bruker man kikerter i supper, gryteretter, salater og som snaks. I USA er garbanzos eller chickpeas fortsatt å finne på salatbaren.

Det er mye å ta i her. Jeg kommer med flere kikerteoppskrifter etterhvert. Her er hvertfall én.

Channa (kikerter) med chaat masala (indisk krydder-/salt-blandinger)

4 dl kokt (evt. 2 boks) kikerter
2 store poteter, kokt, skrelt og skåret i terninger
1-3 grønne chilipepper
2 ts frisk ingefær, finhakket
1-2 løk, skrelt og hakket
3 ss sitronsaft
1 ts sukker
2 ss frisk koriander, finhakket
2 tomater, hakket
1-2 ss chaat masala eller 1 ts salt, samt sort pepper og litt paprika

Bland alle ingredientene sammen og sett i kjøleskapet i 2-3 timer før servering.
(Send meg en epost og bestill litt chaat masala.)

Denne oppskriften fant jeg på A Life (Time) of Cooking.

--KM

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar