Min bestemor i North Carolina (en av sørstatene i USA) bakte brød hver dag—ferskt, både til frokost og middag. Det høres kanskje ektremt, men det er imidlertid ikke snakk om gjærbakst. Derimot ble ”biscuits” (som er noe helt annet en engelske ”biscuits”) eller ”cornbread” laget hver dag til nesten hvert måltid. Det som avgjorde om det var først- eller sistnevnt som ble laget var hvilket måltid det var snakk om (alltid biscuits til frokost), og hva som ellers ble laget. Var det kjøtt, da ble det biscuits. Var det fisk, da var det maisbrød. Var det annet frityrstekt (fisk ble alltid frityrstekt) kunne det bli enten eller. Bønner, chili con carne—alltid maisbrød.
Maisbrød er altså ikke ordentlig brød, og tradisjonelt inneholder ikke maisbrød maiskorn. Videre, (siden jeg er kommer fra den vestlige delen av North Carolina) mener jeg at maisbrød ikke er søtt. Østover, altså i samme delstat, bruker de sukker i maisbrødet(!) OK, jeg kan bruke én spiseskje, men der går grensa.
Maismel, eller t.o.m. maisbrødmiks, er svært vanlig i matbutikkene i sørstatene. Her i landet bruker jeg grovmalt polenta. Her er en basic oppskrift som du kan bruke alene eller som utgangspunkt til andre varianter (med revet ost, jalapeno, maiskorn, rømme, hvitløk og om du må—sukker). Der som du ikke bruker kefir kan du droppe natronet og bruk litt mer bakepulver isteden.
4 dl grovmalt polenta
4 dl hvetemel
3 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ss sukker
2 dl kefir
1 liten løk, fin hakket
2 egg
1 dl smør, smeltet
1 liten ts salt
1. Sett stekeovnen på 180 grader.
2. Bland sammen det tørre.
3. Bland sammen det våte.
4. Rør det tørre sammen med det våte. Ikke rør for mye.
5. Stek i ca. 30-35 minutter i en liten smørt form eller som muffins. Sistenevt går fortere.
--KM
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar