onsdag, januar 21

Stekt ris

Jeg har funnet mange spennende oppskrifter på sidene til Mark Bittman i The New York Times. Her en Bittman for krydret ris, som med vilje stekes til den klistrer seg fast i bunnen av gryta. Ris er laget på denne måten i og rundt Iran, Iraq og Tyrkia. Her bruker jeg advieh, som er en Iransk kryddeblanding. Du kan også bruke en mild karri.

For å få stekt risen helt tørt kan det lønne seg å fôre lokket med et kjøkkenhåndkle. Gjør du dette dripper så ikke vannet tilbake i risen. Husk at målet er en skikkelig tørstekt ris.

”Bunnstekt” ris med yoghurt og advieh/karri

3 dl Basmati ris, godt skylt
sort pepper, salt
½ dl matolje
½ dl naturell yoghurt
1 ss lime juice
1 ss advieh eller mild karripulver

1. Kok opp ca. 1 liter med lett saltet vann i en kasserolle. Tilsett risen og skru ned varmen. La risen småkoke, urørt i ca. 5 min. Sil vekk vannet og sett risen til side.

2. Bland sammen 2 ss av ojlen, yoghurt, lime juice, advieh/karri og litt salt og pepper i en bolle. Tilsett risen og bland forsiktig sammen for å dekke risen med olje/kryddeblandingen.

3. Hel resten av oljen in en kasserolle med tykk bunn og tettsittende lokk. Sett på middels sterk varme. Hel risen opp i kasserollen og press den ned i gryta med en gaffel. Legg et rent kjøkkenhåndkle på risen og sett på lokket. ”Stek” risen i ca. 3-5 minutter til du kjenner den stekte kryddelukten. Skru ned til svært lavt varme og kok/stek urørt i ca. 30 minutter. Fjern gryta fra varmen og la den stå i ca. 5 minutter til.

4. Fjern lokket og håndkleet. Snu kasserollen over en plate/bolle. Dersom det helle faller ut i en ”klump”—fantastisk! Ellers kan du bruke en stekespade og skrape risen løs fra bunnen. Rør/bland risen forsiktig og servér umiddelbart.

--KM

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar