Chili con carne er typisk TexMex, dvs. en amerikanisk-tilpasset rett som tar i bruk ingredienser og smakskombinasjoner som er vanlige i Mexico. Siden mye av ”det meksikanske” opprinnelig fant veien til USA via Texas (delstaten har vært en del av Mexico) kalles denne mattypen TexMex. Den er imidlertid populær i hele USA og Canada, og har spredt seg også til Norge.
Chili con carne er veldig lett å lage, og er utvilsom en av de letteste måter å mette en stor gruppe mennesker på (for eksempel etter en lang skitur). Det er flere ting som gjør denne retten lettvindt og økonomisk:
a. Den kan lages for én person eller 15 ved å steke lite/mye kjøtt, tilsette lite/mye tomat, tilsette lite/mye bønner.
b. Den kan lages som vegetar rett ved å la være å bruke kjøtt. Du kan også dele retten i to, får så å ha kjøtt i den ene delen.
c. Den kan også deles i to for å lage en mild og en sterk versjon, eller evt. lage kun mild-varianten og la hver enkelte plusse på med chiliflak eller –saus.
d. Du kan lage den dagen før, eller flere dager før. Legg den gjerne i fryseren.
e. Den kan lages billig (mer bønner / mindre kjøtt, servert over ris, tilsatt penne (pastarør)), eller ”finere” (mer kjøtt, evt. marinert grytekjøtt istedenfor kjøttdeig).
Her er en enkel oppskrift for chili con carne (mild versjon / 4-6 porsjoner):
400-500 gr. kjøttdeig
1 stor løk, finhakket
2 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
1 ss chilipulver
1 ss malt spisskummen
1 ts oregano
1 ts sort pepper
salt etter smak
2 bokser hakket tomat
1 boks brune bønner, laken silt vekk
litt olje
1. I en gryte med tykk bunn, stek løken og hvitløken i oljen til løken er nesten gjennomsiktig.
2. Legg kjøttet i gryta og stek til det er brunt.
3. Redusér varmen og tilsett chilipulver, spisskummen, oregano og pepper. Bland godt sammen.
4. Hell i tomatene og bland sammen. La det hele småkoke i minst én time, med lokk.
5. Hell i bønnene, bland sammen og la det småkoke til bønnene er gjennomvarmet.
6. Tilsett salt etter smak.
7. Servér med ris, pasta, tortillas, revet ost, rømme, chiliflak eller –saus.
Vil du gjøre den litt mer ”meksikansk” kan du tilsette litt kanel og/eller kakao(!) Begge brukes i kjøttretter i Mexico. Bruk også gjerne andre typer kjøtt, som kylling eller svin—alene eller sammen med oksekjøtt/kjøttdeig. Mer om chili seinere.
--KM
Jeg sitter og nyter min caffe latte med et lite dryss av ditt "eplekakekrydder" som prikken over i'en, og gleder meg over å bli inspirert til å prøve flere spennende krydder. Har brukt tex mex krydderet i min hjemmelagde tomatsuppe og det hevet smaken betraktelig. Har du forslag til en enkel rett som min sønn på 15 år kan lage med Cajun krydderet ditt. Han har som hjemmelekse å lage en typisk Cajun-rett.
SvarSlettPå forhånd takk. Gleder meg til flere inspirerende artikler og oppskrifter.
Vennlig hilsen Ann
Takk for tilbakemeldingen! En EKTE Cajun rett inneholder ofte bønner og ris, gjerne med reker, froskelår, kreps, slanger og/eller skildpadder, samt Cajun-krydder.
SvarSlettEt alternativt for sønnen din kunne imidlertid være søtpotet--veldig godt, veldig sunt og veldig sørstats (også Cajun). Søtpotet får du kjøpt i mange av de store matbutikkene og i de fleste innvandrerbutikker.
Skrell poteten(e) og skjær den i litt store biter. Bland så bitene med (oliven) olje og litt Cajunkrydder. (Dette gjør jeg ved å riste alt sammen i en plastpose.) Det er litt salt i Canjunkrydderblandingen, så ikke bruk for mye. Dryss evt. litt mer på etter steking. Stek bitene i en langpanne i ca. 20-30 minutter på 180-200 grader, gjerne under grillen de siste minuttene.
En alternativ metode er å skrelle poteten og så (under)koke den i vann, skjære den i biter og pannesteke den i smør og krydder.