onsdag, mai 27

Satay i peanøttsaus

Den tradisjonelle nederlanske maten er nokså lik den norske; kjøtt, saus og rotgrønnsaker. Nederlands redning, matmessig, er imidlertid sin fortid som kolonimakt og handelsland. Landets historiske forbindelse med Afrika, Sørøst Asia og Karibia, og den etterfølgende innvandring fra disse regionene til Nederland har gjort at det fins mye spennede mat her.

I kveld spiste jeg satay, kjøttbiter i en krydret peanøtt/soy/ingefær saus. Kjøttet i dette tilfellet var svin, som er vanlig i Nederland. Ellers lages satay med kylling, geit, oksekjøtt og fisk.

Å søke på satay (eller sate) er omtrent som å søke på "curry"; det fins mange, mange varianter fra Indonesia (som sies å være satays hjemland), Malaysia, Thailand, Kina, Vietnam--og Nederland. Så å si alle er likevel marinerte kjøttbiter, grillet (oftest) på spidd og servert med peanøttsaus og grønnsaker og/eller frukt (f.eks. grillet ananas) og ris, eller i Nederland--pommefritt.

Kylling satay med peanøtt/kokosnøttsaus

1 dl peanøttsmør
2 dl kokosmelk
2 ss soyasaus
1 ss brunsukker
1 ts malt ingefær
2 fedd hvitløk
1/2 ts - 1 SS rød chiliflak (etter smak/styrke)
4 - 6 kyllingbryst, skåret i striper

1. Bland de 8 først ingredientene sammen og legg 3/4-deler i kjøleskapet. Servér den derimot ved romtemperatur.

2. Legg kyllingstripene i den andre 1/4-delen av sausen, og la den ligge i minste 1 time.

3. Tre kyllingen på trepinner/spidd (legg pinnene en stund i vann først). Stek på grillen eller under grillen i stekovnen i 6-8 minutter.

4. Servér med peanøttsausen, ris og evt. agurk/tomatsalat.

Fra Recipezaar

--KM

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar