lørdag, desember 13

Curry...i suppen

I dag blir det curry (karri), men ikke med kylling eller biff på ris. Nei, i dag går karripulven i suppen...pumkinsuppe. Karripulver er kryddeblanding som inneholder (så å si alltid) spisskummen, koriander, bukkhornfrø og gurkemeie. Utover disse kan karri inneholde kardemomme, pepper, chili, karriblad (ja, det fins en karriplante), ingefær, sennepsfrø, nellik m.m. Karri kan være, men ikke være sterk. Styrken bestemmes ut fra mengde og type chilipepper.

Min karriblanding er en såkalt Malay Cape-type. Den er mer typisk for Sørafrika (Cape Town). Den heter "Malay" etter påvirkning fra de malayiske slavene som ble importert på 1700-tallet. En Malay-karri inneholder oftest fenikkel samt noe mer kardemomme enn de bedrekjente indiske karriblaninger. Fenikkelen og den ekstra kardemommen gjør blandingen "søtere"--og dermed godt egnet til suppen.

Karri går utmerket sammen med gulrot, pumpkin og søtpotet, som i sin tur danner en fin basis for en høstsuppe. Servér gjerne denne suppen som en fargerik forrett, med pannekaker eller i termos på skøytebanen. Den varmer godt!

Pumpkinsuppe m/curry

2 ss smør
1 løk, hakket
2 fedd hvitløk, knust
2 ts karripulver
1/2 ts salt
1/2 ts sort pepper
7 dl kyllingkraft el. buljong
5 dl pumpkin, kokt og godt most*
3 dl fløte

1. I en kasserolle/gryte stek løken og hvitløken i smøret.
2. Tilsett karri, salt og pepper. Rør sammen og stek ca. 1 minutt til.
3. Hel kraften oppi, tilsett pumkin-mosen og rør sammen. La suppen småkoke i ca. 20 minutter uten lokk.
4. Tilsett fløte like før servering.

*Dersom du ikke finner pumpkin kan du prøve søtpotet (som i bildet) eller gulrot isteden.

-KM

1 kommentar: