søndag, desember 7

Hva gjør jeg med en vaniljestang?


I løpet av fem kjølige timer på Søndagsmarked v/Blå i Oslo i går (også på lørdager i advent) var det mange som spurte om mine vaniljestenger. De hadde tydeligvis sett oppslaget i Dagbladet om kunstig vanillin (kjemisk struktur til høyre) laget bl.a. av skogsavfall. Interessen for å spise fabrikkvaren var gjennomgående liten. Usikkerheten på hvordan en ekte vaniljestang håndteres var derimot stor. "Ååå, det lukter godt, men hva gjør jeg med den?", fikk jeg høre og svare på mange ganger. Jeg gjentar noen forslag her, men først litt etnobotanikk.

Vaniljeplanten er en orkide som opprinnelig stammer fra Mexico. Den spanske conquistadoren Hernán Cortés, på jakt etter gull, fant (også) vanilje and sjokolade--som mange vil mene var i seg selv gullfunn. Ordet vanilje kommer fra det spanske ordet vainilla som betyr "belg" (dvs. som en belgfrukt). Én stang, (eller engelsk pod (=belg)) er produktet av én blomst. I Mexico står bier for befruktingen av vaniljeorkideen, mens ellers i verden (Madagaskar er i dag den største produsentland) er dette gjort for hånd. Dette i tillegg til at vaniljeorkideen (og andre orkideer) er gjennomgående en krevende plante å dyrke bidrar til en relativ høy pris for vaniljestenger.

Hele stangen er spiselig, men smaken--vanillin--er konsentrert i stangens små svarte frø. Hva gjør man med stengene? Her er et par forslag:

Vaniljesukker
4 dl sukker
2 vaniljestenger
1 glass / lufttett beholder

1. Åpne/skjær stengene på langs
2. Skjær hver stang i fire deler
3. Legg delene i glasset sammen med sukkeret.
4. Sett på lokket og se til at stang-delene er dekket.
5. La blandingen stå i minst én uke.

Bruk vaniljesukker i kaffe, te, youghurt eller på grøt.

Vaniljeekstrakt
4 dl vodka
6 vaniljestenger, skåret i 3 cm biter
1 glass m/lokk

1. Legg stang-bitene i glasset og hel vodkaen over.
2. Sett på lokket og plassér glasset på et svalt, mørkt sted.
3. Lå stå i 6-8 uker---rist av og til. (I mellomtiden vær oppkmerksom på gode oppskrifter som krever vaniljeekstrakt.)

Blandingen vil etterhvert mørkne. Hel mer vodka opp i glasset etterhvert som du bruker ekstrakten.

Dette blir noe annet enn "grantre-vanilje". Mer om vanilje, og oppskrifter som krever ekstrakt kommer etterhvert.

-KM

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar