fredag, april 3

Panch phoron - Bengali five-spice

I den nordøstlige delen av India ligger delstaten Vest-Begal, et område som har tilhørt forskjellige kongdommer og dynastier gjennom det siste par årtusener. Bengali-folket har sitt eget språk og egne mattradisjoner—med tilhørende lokale krydderblandinger. Panch phoron, eller ”5-krydder”, er ett eksempel.

Panch phoron er imidlertid noe helt annet enn kinesisk five-spice som er en blanding av 5 malte krydder (hvorav kun fennikel brukes også i panch phoron). Panch phoron består utelukket av (5 typer) hele krydderfrø*; fennikel, sennep, nigella, spiskummen og bukkhornfrø. Bruken av hele frø gjør det svært lett å lage, og gir panch phoron lang holdbarhet.

Tradisjonelt brukes panch phoron i linseretter og på poteter. Jeg brukte den nylig på søtpotet sammen med løk, hvitløk og frisk koriander.

Panch phoron

1 ss brune sennepsfrø
2½ ts nigellafrø
2 ts spiskummen
1½ bukkhornfrø
1 ts fennikelfrø

Bland alt sammen – så enkelt er det.
*Alle disse frø-typene er å få tak i, for eksempel på Grønland i Oslo. Skriv for nærmere detaljer.

Begali søtpotet

ca. 1 kg søtpotet, skrelt og skåret i relativt store biter
1 løk, skrelt og skåret i skiver/ringer
3-5 fedd med hvitløk, skrelt og skåret i skiver
ca. ½ dl olje (jeg bruker peanøttolje)
1+ dl frisk koriander, hakket

1. Kok søtpoteten som vanlig potet, men heller litt underkokt. Hel så ut vannet.

2. Varm oljen i en stekpanne og hiv panch phoron’en opp i. La den steke i ca. 1 minutt. Dette heter ”å temperere” blandingen. Sennepsfrøene kan begynne å sprette.

3. Tilsett hvitløken, og stek det hele i ca. 1 minutt til.

4. TIlsett løken, og stek det hele i 3-5 minutter (til løken blir mør).

5. Tilsett de kokte potetbitene og rør alt forsiktig sammen.

6. Dryss korinaderen over potetene og servér med en gang.

--KM

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar