Chilipulver/-powder, malt chili, paprika, cayenne—hjelp! Hva er hva? Gårsdagens oppskrift ble skrevet med en klar definisjon—i mitt eget hode—på hva chilipulver er for noe. Men så lett er det kanskje ikke. Min chilipulver er tørket, malt chilifrukt—punktum. ”Frukten” jeg foretrekker er poblano-chili, som i malt form blir ancho-chilipulver. Uansett, chilipulver i mine oppskrifter er i utgangspunktet en relativt mild, malt chilipepper, og ikke noe annet. Det som heter chili og/eller chilipulver/powder i en vanlig matbutikk ofte er imidlertid en blanding av malt chili og andre krydder/urter. Jeg har også sett ”Hot chili (piri piri)”. Ved videre inspeksjon fant jeg, ”går også under betegnelse kajenne” på etiketten. Det skal ikke være lett.
Hele chili/chilipulver-begrepet er svært forvirrende, uansett språk. Her en liten veiledning:
Paprika – tørket, malt, rød paprika av typen vi også bruker frisk (både grøn, rød, gul) i salater. Spania og Ungarn er de store ”paprika-land”. Paprika er gjennomgående mild, men det fins også sterke varianter.
Chilipulver – tørket, malt, rød chilipepper av typen poblano (i tørket form heter disse ancho), New Mexico, guajillo, pasilla, m.fl. – ELLER – en blanding av malt rød chilipepper og/eller paprika, spisskummen, oregano m.m. Chilipulver, ”ren” eller blanding, er gjennomgående mild, men det fins sterke varianter.
Cayenne (kajenne) – tørket, malt rød chilipepper av flere typer, men gjennomgående smale, spisse chilityper. Cayenne er betraktet som ”sterk” i Norge.
Dette er et lite utvalg av de vanligste variantene av chili/paprika som brukes her i landet. Jeg sier ”varianter” fordi alle er fra samme planteart (Capsicum annuum). Bruk gjerne chilipulverblandingen i chili con carne (oppskrift lagt ut i går), men redusér da mengden spisskummen og oregano til det halve av det som står i oppskriften. Tilsett evt. salt etter smak, men vær obs på at noen blandinger inneholder en (gode) del salt.
--KM
fredag, januar 2
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar