tirsdag, januar 6

Søtpotet året rundt

Min familie spiser søtpotet på juleaften, sammen med kalkun. Hvert år spør barna om vi ikke kan spise mer søtpotet ellers i året, og svaret er jo absolutt. Du får nå kjøpt den i de fleste større norske matbutikker, ofte gjennom hele året.

Bruk søtpotet omtrent som en vanlig potet; kokt (og evt. most), ovnstekt, på grillen eller i suppe. I tillegg kan den brukes som pumpkin eller gulrot i kaker/muffins, eller i ”pumpkinpai” (ingen vil merke forskjellen). Søtpotet har imidlertid et tykkere skall, så skrell potetene før eller etter koking/steking.

Søtpotet inneholder riktignok mer sukker enn vanlige potet, men den er ikke ”godteri” av den grunnen. Den kan krydres med for eksempel rosmarin, cajunkrydder, karri, appelsinjuice eller sherry. Spis den altså året rundt.

Forslag med søtpotet:

•Skrell søtpotet, skjær i tykke skiver eller terninger. Bland med litt oliveolje, salt, pepper og rosmarin (eller cajunkrydder). Legg potene i langpannen og stek dem i ovnen (ca. 200 grader) til de er brune i kantene. (Om sommeren kan du evt. legge potetskivene på grillen.)

•Skrell potetene. Kok/damp dem i en kjele. Mos potetene med litt smør, brunsukker og en spiseskje sherry. Har du ikke sherry prøv appelsinjuice.

•Bruk søtpotet istedenfor pumpkin i pumpkin/karrisuppe (se oppskrift fra tidligere).

•Lag søtpotet-kryddekake:

3 dl sukker
1 dl matolje
2 egg
3 dl kokt, most søtpotet
4 dl hvetemel
1 ts natron
½ ts. bakepulver
½ ts salt
2 ts pumpkinkrydder
litt vann

1. Bland sukker, olje og egg.
2. Tilsett potet og bland godt sammen.
3. Bland det tørre sammen i en bolle.
4. Hel det tørre, vekslevis med vannet, opp i sukke/potet/olje/egg-balndingen, og bland godt.
5. Hel i en smurt brødpanne.
6. Stek ved 180 grader i ca. 60 minutter.
7. Avkjøl i panna i minst 10 minutter, så på en rist. Avkjøles helt før skjæring.

Trenger du krydderblandinger kan du skrive epost, eller finn meg på Blå (søndagsmarked i Oslo).

--KM

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar