En av de sterkeste peppertypene, som etterhvert har blitt tilgjengelig her i landet, er habanero-chili'en. Denne sparker sikkelig fra seg! Så selv om den har en høy kilopris skal det ikke mange gram til for å oppnå en høyst merkbar effekt.
Jeg har gjennom årene spist mye habanero, da først og fremst i TexMex-sauser. Jeg har imidlertid funnet en oppskrift for en ingefær-mango-habanero saus som er utmerket bl.a. på iskrem. Kombinasjonen(e) kald/chili-sterk/mango/ingefær-sterk--på vaniljeis er veldig, veldig godt, synes jeg. Hva synes du? (Typer den også går sammen med grillet kylling og/eller svin...snøen er smeltet såpass at jeg snart kommer fram til grillen.)
Ingefær/mango hot sauce
3 store mango, skrelt og med steinene fjernet
1 frisk habanero-chili stilk og frø fjernet
ca. 2 ss frisk ingefær, revet
1 dl limejuice
2 dl eplejuice
1 dl råsukker (f.eks. Demerara), mindre dersom mango'ene er veldig søte/modne
1. Legg mango og habanero'en i en blender eller foodprocessor og hakk/bland godt sammen.
2. Tøm mango/chili-blanding opp i en kasserolle (med tykk bunn) og tilsett ingefæren, sukker, lime- og eplejuicen. Rør godt sammen.
3. Kok opp mens du rører. Så skru ned til lav varme, og la sausen såvidt småkoke i ca. 30 minutter eller til den blir passe tykk. Rør av og til. Dersom sausen bli for tykk kan du tilsette litt mer eplejuice.
4. Hel over i en egnet bolle/plastboks med lokk, og legg i kjøleskapet til avkjøling.
5. Servér f.eks. over vaniljeis.
Jeg er ennå litt usikker hvor lenge den holder seg i kjøleskapet. Men siden den har blitt kokt og dessuten inneholder syre, sukker og capsaicin, tipper jeg den holder en god stund. (Hos oss tror jeg den blir borte lenge før den rekker å bli dårlig.)
Utgangspunktet for denne oppskriften fant jeg her.
--KM
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar