mandag, mars 2

Oregano eller oregano? (eller merian?)

Spør du folk, ”hvilke retter forbinder du med oregano?”, svarer vel de fleste ”pizza” eller ”spaghettisaus”. Oregano er italiensk for mange. Men så brukes oregano også i gresk, tyrkisk, spansk, russisk og meksikansk matlaging. Oregano er imidlertid ikke betegnelsen på én plante eller planteart. De fleste hører riktignok til Origanum-slekten, men så er det en Origanum marjorum, som heter "merian" og ikke oregano. Merian smaker igjen litt annerledes enn ”oregano”. Meksikansk oregano derimot tilhører en helt annen slekt, Lippia. Det gjør forresten også jamaicisk oregano (også en Lippia).

Forvirret nå? Her er en kort forklaring. Oregano-smaken kommer fra en kjemisk sammensetning som heter karvakrol, som fins i varierende grad i mange plantearter. De fleste (men ikke alle) arter i Origanum-slekten inneholder en god del karvakrol. Meksikansk oregano (i Lippia-slekten) inneholder enda mer en de fleste Origanum-arter, og er dermed en mer aromatisk ”oregano”. Konklusjonen: tenk heller på oregano som en smak og ikke en plante.

Og så var det merian. Den inneholder sabinene hydrat som gir den en noe søtere smak. Merian bruker jeg i italiensk mat, ellers er det meksikansk oregano i vårt hus. Timian inneholder også karvakrol, men den tar jeg siden. Les mer (på englesk).

--KM

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar